06-39326132

Routes Friesland Style

Initiator & projectmanagement


Friese route-app

De app ‘Routes Friesland Style’ zet Friesland digitaal op de kaart. Maalstroom was aanjager en verbindende partij bij de ontwikkeling van de app.

Toeristische beleefroutes door Friesland met speciale aandacht voor het Friese water; in 2017 kwamen WaterConnecting2018 en Stadsregio Leeuwarden bij Bureau Maalstroom met de wens een aantal van zulke routes te ontwikkelen. Een leuke klus waar we maar wat graag mee aan de slag wilden. Maar wat bleek? Friesland had op dat moment nog geen overkoepelende ‘infrastructuur’ om dit soort route-informatie te ontsluiten. Met andere woorden: we konden de mooiste routes verzinnen en er de leukste content bij maken – maar er bestond geen centraal Fries platform waarop we al die mooie verhalen en routes kwijt zouden kunnen.

Tja, wat doe je dan?
… Zorgen dat er zo’n platform komt, natuurlijk! Maalstroom is op onderzoek uitgegaan en heeft uitgebreid de mogelijkheden verkend: een website, een app, gebruikmaken van een bestaande dienst – welke mogelijkheden zijn er op dit gebied? Wat is er technisch mogelijk? Wat moet een provinciebrede en moderne routevoorziening eigenlijk allemaal kunnen? Hoe maak je een routeplatform aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk? Veel vragen met nog veel meer antwoorden. Maalstroom presenteerde de mogelijkheden en werd aanjager van een complex maar broodnodig project: de ontwikkeling van een native app waarin alle Friese route-informatie op één plek te vinden is. Een intensieve samenwerking met alle Friese gemeentes en Merk Fryslân volgde. Tijd voor een stroomversnelling!

Verrijkte route-informatie: tekst, audio, video, foto’s, games
Maalstroom benaderde het Leeuwarder bedrijf 8D Games om de Friese route-app te ontwikkelen. Het bijzondere aan het eindresultaat is dat routemakers in de huidige app allerlei soorten content kwijt kunnen: video, audio, afbeeldingen, games, virtual reality – alles wat je van een up-to-date routevoorziening mag verwachten. Dat schept de mogelijkheid om niet alleen ‘kale’ route-informatie te ontsluiten, maar ook achtergrondinformatie over de regio te delen op een leuke en interactieve manier. Een routekaart in je broekzak vol media en game-elementen; da’s nog eens leuk navigeren en leren in heel Friesland.

De app Routes Friesland Style werd in april 2018 gelanceerd tijdens het Waterfestival en is voortdurend in ontwikkeling.
Nieuwsgierig? Download de officiële route-app van Friesland gratis via www.friesland.nl/app.