06-39326132

Waterfestival

Organisatie, programmering, communicatie


Waterfestival

Op 28 en 29 april 2018 vond het Waterfestival plaats in en rond de Potmarge in Leeuwarden. Maalstroom verzorgde de organisatie, programmering en communicatie.

Weer een opdracht om van te watertanden in het kader van WaterConnecting2018: het Waterfestival, een vrolijke waterbelevenis voor het hele gezin. Twee dagen lang exposities, rondwandelingen, voorstellingen, waterproefjes en natuurlijk heel veel waterpret in het wonderschone Potmargegebied in Leeuwarden. Het doel? Het waterbewustzijn in Fryslân vergroten, waterkennis op een laagdrempelige manier overbrengen op jong en oud en – niet onbelangrijk – aan de buitenwereld laten zien wat onze provincie in huis heeft op watergebied!

Programmeren in de Potmarge
Maalstroom stelde in korte tijd een toegankelijk en breed programma samen rond thema’s als waterbeheer, klimaatbeheersing, ruimtelijke adaptatie, water en natuur en watertechnologie. Moeilijke begrippen die we voor een jong publiek vertaalden naar spetterende, laagdrempelige activiteiten: van varen in een doorzichtige kano tot WaterTheater. Het festival was een mooie gelegenheid om onze contacten uit de watersector én de creatieve sector aan de mouw te trekken en zo razendsnel een flink programma neer te zetten. Bruggen slaan en samen stroomversnellingen veroorzaken; daar krijgen we energie van! Maalstroom verzorgde ook de vrijwilligerscoördinatie voor het hele festival en werkte nauw samen  met de technische producent.

Visueel concept en toepassing

Het Waterfestival was specifiek gericht op gezinnen met jonge kinderen; dat hebben we in samenwerking met vormgever Myon Bolechowski vertaald naar een jeugdig visueel concept. Het campagnebeeld kwam terug op alle offline uitingen: vlaggen, stempelkaarten, uitnodigingen, posters, flyers, spandoeken, plattegrondjes, een spot op Omrop Fryslân en – jawel – papier om bootjes van te vouwen. Maalstroom dacht mee in de vormgeving en regelde het drukwerk en de verspreiding. Ook de (betaalde en onbetaalde) social campagne namen we voor onze rekening. Programmaonderdelen uitlichten, interactie met de doelgroep creëren, de samenwerking opzoeken LF2018 en partners… kortom: zorgen voor reuring, zowel in de echte wereld als online.

Persmomentjes creëren: lancering Routes Friesland Style
Voor ons was het dubbel feest op het Waterfestival, want ook de door ons geïnitieerde app Routes Friesland Style werd tijdens dit feestelijke weekend gelanceerd. Een handige database bomvol verrijkte fiets-, vaar-, wandel- en autoroutes door heel de provincie. Speciale aandacht ging uit naar de vier Waterbeleefroutes die wij ontwikkelden. Zo kwamen drie van onze projecten mooi samen tijdens een – heel toepasselijk – kletsnat weekend midden in het bruisende Culturele Hoofdstadjaar.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Het Waterfestival trok zo’n 5000 bezoekers. Lees hier het artikel dat de Leeuwarder Courant schreef over het festival.